Održan susret generalnog ministra Franjevačkog reda s članovima Frame i OFS-a Bosne Srebrene

Sut28918aaa 1

Dana 23. rujna 2018. godine u bratski posjet Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj stigao je generalni ministar Franjevačkog reda fra Michael Anthony Perry. Ovu posjetu fra Michael je ujedno iskoristio i za susret s članovima Frame i Franjevačkog svjetovnog reda Bosne Srebrene koji se održao 27. rujna u Kraljevoj Sutjesci.

Oko 290 framaša i trećoredaca iz 15 bratstava naše provincije nazočilo je susretu koji je započeo u 17:00 sati pozdravnim govorom fra Domagoja Šimića, područnog duhovnog asistenta Frame i OFS-a. Fra Domagoj je nakon uvodnih pozdrava i izraza zahvalnosti za ovaj susret ukratko predstavio povijest i aktivnosti OFS-a i Frame, ali i neke probleme s kojima se naše bratstvo trenutno susreće.

Sut28918a 2

Zatim su generalnog ministra prigodnim riječima pozdravili Tina Tolić, područna predsjednica Frame i Marijan Begić, područni ministar OFS-a, te generalnom ministru uručili darove ispred Frame i OFS-a Bosne Srebrene. Nakon toga fra Michael se obratio nazočnima izražavajući da ova franjevačka avantura treba biti prilika za životni i duhovni rast. Istaknuo je kako Bog u Bosni od ruševina i pepela čini nešto što mi još ne vidimo, te da ne smijemo izgubiti nadu nego biti bratstvo koje će izvršavati svoju zadaću i zauzimati se gradnju mostova, a ne zidova. Fra Michael je ovu priliku također iskoristio kako bi prenio poruku Tibora Kausera, generalnog ministra OFS-a, koji kaže kako nikada ne smijemo zaboraviti da u franjevačkom poslanju nismo sami, da Bog radi zajedno s nama i da trebamo graditi snažna bratstva koja će odisati zajedništvom, a ne male skupine. Nakon ovih poticajnih riječi okupljeni framaši i trećoredci su imali priliku fra Michaelu postavljati pitanja na koja je on rado odgovarao.

Sut28918d 3

Uslijedilo je sveto misno slavlje u 18 sati kojeg je predvodio fra Ivan Sesar, generalni definitor za slavenske konferencije Franjevačkog reda, uz koncelebraciju s ostalim prisutnim svećenicima. Franjevačka mladež iz Viteza svojim pjevanjem animirala je svetu misu, a fra Michael je imao prigodnu propovijed u kojoj se osvrnuo na riječi iz prvog čitanja, Knjige Propovjednikove: „Ispraznost nad ispraznošću, veli Propovjednik, ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost!“

Sut28918c 4

Istaknuo je kako i sami često znamo imati slična iskustva pitajući se kad ćemo imati razloga za nadu. Pri tome odluka o napuštanju zemlje može izgledati kao izlaz i mogućnost, ali to ne mijenja činjenicu da odlaskom ispraznost ne nestaje, da se s njom opet moramo suočiti na drugim mjestima. Fra Michael je zatim zamolio okupljene da zajednički otpjevaju pjesmu Nek' pada i pojasnio da ako ovu pjesmu shvatimo kao molitvu i vjerujemo u njene riječi prekidamo i slamamo lanac ispraznosti, a to predstavlja nadu. Tada se odlučujemo za život i Boga, odnosno postajemo živući rezultat Božje ljubavi.

Sut28918b 5

Na kraju misnog slavlja fra Željko Brkić, sutješki gvardijan, zahvalio se generalnom ministru na dolasku u ovo povijesno mjesto, a Fra Michael je udijelio završni blagoslov nakon čega se bratsko druženje nastavilo uz tjelesnu okrjepu.

Hvala dragom Bogu na ovom susretu ispunjenom franjevačkim duhom koji nam je pokazao kako zajedno, dajući jedni drugima snage, možemo unatoč svemu činiti dobro i širiti mir.

Tina Tolić

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17