Matice

Matica krštenih iz 1820Najstarije sačuvane matične knjige župe Kreševo potiču iz 1765. godine i spadaju među najstarije u BiH. To je godina u kojoj je posljednji put izgorio kreševski samostan, a s njim, uz brojne druge vrijedne stvari, i dotadašnje matične knjige. Nema nikakve sumnje da su te dvije stvari međusobno povezane: samostan je izgorio na Uskrs, 7. travnja 1765. godine, a nove matične knjige započete su upravo tog datuma.

U maticama su, osim za Kreševo i okolna sela, i podaci za lepeničko-kiseljački kraj, koji je također pripadao župi Kreševo, kao i za područje Neretvice, te za župe Osova, Podhum, Žepče i Sarajevo. Matice su vođene uglavnom latinskim jezikom, no, ponekad – mada rijetko - i bosanicom (hrvatskom ćirilicom), pa i narodnim, hrvatskim jezikom. U prvom svesku Matice umrlih nalazi se i popis umrlih od kuge 1765. godine, napisan bosanicom.

Osim navedenih, u arhivu kreševskog samostana nalaze se i druge matične i srodne knjige, čije je vođenje započeto znatno kasnije. To su matice krizmanih, knjige prvopričesnika i stanja duša.

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17