Kreševo: Ministrica kulture i sporta F BiH Zora Dujmović otvorila „Dane europskog naslijeđa“

VijestRujan01

Pod sloganom „Spoj prošlosti i budućnosti“ manifestacija se danas i sutra održava u Lepeničkoj dolini.

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u općinama Lepeničke doline Kreševu, Kiseljaku i Fojnici danas i sutra održava se 22. po redu manifestacija „Dani europskog naslijeđa“.

Program je počeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka smještene između sela Zabrđe i Toplice u općini Kiseljak, nastavio se u Kreševu, obilaskom Svetišta pod spiljom, čuvenih kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

VijestRujan02

Proglašavajući 22. po redu manifestaciju službeno otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, istaknula je kako je Lepenička dolina za mjesto održavanja izabrana zbog brojnih spomenika kulture koje vrijedi posjetiti, pogledati ali i predstaviti široj javnosti te u konačnici sačuvati za buduće naraštaje. „Koristim ovu priliku zahvaliti se svim institucijama i pojedincima koji svojim radom i trudom doprinose očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa naše zemlje. Posebno me raduje veliko zanimanje mladih koje je najbolja garancija da ćemo to veliko blago sačuvati“, istaknula je ministrica Dujmović, otvarajući „Dane europskog naslijeđa“ u Lepeničkoj dolini. Okupljenima se pored ministrice Dujmović obratio i fra Darko Drljo, gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu. On se zahvalio svim franjevcima koji su kroz stoljeća čuvali i sačuvali neprocijenjivo kulturno i povijesno blago BiH. „Uz Samostan sv. Katarine u Kreševu najveći čuvari kulturnog i povijesnog blaga u ovim našim krajevima su i Franjevački samostani u Fojnici te Kraljevoj Sutjesci“, kazao je kreševski gvardijan. Svečanost otvorenja „Dana europskog naslijeđa“ nastupima su upotpunili Marija Pervan i Ivan Buljan, članovi kreševske podružnice HKD „Napredak“. Oni su izveli izvornu svatovsku pjesmu iz Kreševa „Lijepa Pava u kovilju spava“ te „Pjesmu rastanka“ u narodu poznatiju po stihovima „Ne klepeći nanulama“.

Nakon otvorenja, program „Dana europskog naslijeđa nastavio se obilaskom sela Vranci u Kreševu, obilaskom spomenika kulture u Fojnici te dodjelom nagrada učenicima Osnovnih i Srednjih škola s područja cijele Federacije BiH nagrađenih u sklopu projekta „Mladi i naslijeđe“.

VijestRujan03

Program se nastavlja sutra u Kiseljaku znanstvenim skupom na kojemu će se govoriti o baštini Lepeničke doline te podjelom Povelja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u očuvanju i obnovi kulturno - povijesnog naslijeđa BiH.

Vijest preuzeta sa stranice www.fmks.gov.ba

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17