Pod prijestoljem skrušenosti

20171025 105934Na lokalitetu Grad ponad Kreševa, u neposrednoj blizini još jedva vidljivih ostataka stare kraljevske utvrde, 25.10.2017. g. održana je sveta misa povodom spomendana smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača- Kotromanić.

Na prelijepom proplanku okruženom stoljetnom bukovom šumom, ispred kapelice podignute prije dvadesetak godina na inicijativu tadašnjeg kustosa Muzeja franjevačkog samostana Kreševo fra Stjepana Buljana, usprkos tmurnom i prohladnom vremenu, okupilo se stotinjak vjernika. Neki povijesni izvori navode da se kraljica prilikom bijega pred turskim osvajačima sa kraljevske utvrde Bobovac, kraće vrijeme zadržala u Kreševu, prije nego što je konačno utočište pronašla u Rimu, gdje je 1478. g. i umrla. Sahranjena je u franjevačkoj crkvi Aracoeli.

Kraljica Katarina je kao članica Franjevačkog svjetovnog reda, a također i svojim kreposnim i molitvi posvećenim životom, svjedočila vjeru u uskrslog Krista i na taj način ostavila neizbrisiv trag među bosanskim Hrvatima- katolicima koji ju evo i nakon 539 godina od njene smrti, sa nesmanjenom ljubavlju štuju i slave.

Svetu misu je predvodio župni vikar župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Kreševo, fra Josip Jukić koji je u nadahnutoj propovijedi govorio o životu, žrtvi i odricanju Kraljice Katarine, naglasivši da je ona posvetivši se vjeri i molitvi uvijek znala šta želi od života, postavivši na kraju pitanje: “ Znamo li mi?”

Poslije svete mise, vjernici su se kraće vrijeme zadržali u ugodnom druženju uz “čašicu razgovora”.

Ivica Kesić

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17