TIJELOVO U KREŠEVU

IMG 3470Svečano je bilo u četvrtak 15.06. u Kreševu, puna je bila samostanska crkva. U prvim klupama djeca obučena u bijelo sa košarama punih cvijeća. Nije cvjetna nedjelja da ne bi netko pomislio. Svečano smo proslavili svetkovinu Tijelova, Presvetog tijela i krvi Kristove.

Svetu misu slavio je Fra Darko Drljo, gvardijan samostana, uz koncelebraciju Fra Josipa Jukić, samostanskog vikara. Framaši i ministranti služili su kod svete mise, čitanjem i služenjem oko oltara. Napretkov zbor koji pjeva sve naše veće svetkovine animirao je misu svojim pjevanjem.

Nakon svete mise u procesiji smo se uputili po našem Šetalu, bila je to naša Tijelovska procesija. Naprijed ministranti sa križem svijećama, kadionicom, vrijedni prakaratori su se organizirali i nosili „nebo“ baldahin ispod kojeg je Fra Darko nosio Presveti oltarski sakrament u pokaznici. Zbor je svojim pjevanjem od postaje do postaje upotpunjavao ljetni pjev ptica. Po lijepom vremenu uspjeli smo obići sa procesijom sve. Lijepo je bilo gledati kako djeca idu prije baldahina i iz svojih korpica malenim ručicama prosipaju latice ruže tamo gdje će svećenik sa pokaznicom i Presvetim proći.

Zadnja postaja procesije bila je pred samostanskom crkvom, na podizanje pokaznice i Presvetog djeca su preostale latice bacila u zrak, i onda uz pjesmu Tebe Boga Hvalimo svečano smo ušli u crkvu.
Ova svetkovina mnogo znači vjernicima. Iako je bio radni dan okupio se veliki broj vjernika.

U prvom svjetskom ratu zbio se i ovaj događaj. Jedan je mladi vojnik poginuo noću na straži. Prije nego je umro zadnjom snagom je izvadio iz džepa komadić papira, otkinuo grančicu s grma, zamočio je u krv i pri mjesečevoj svjetlosti napisao pismo majci: Zbogom. Umirem. Hvala ti za sve. Potpis. Našli su ga sutradan ukočena s pismom u ruci. Pismo su poslali majci. Majka je list papira napisan krvlju sina uokvirila u zlatni okvir i svakoga dana provodila sate i sate pred osušenim kapima krvi svojega sina. Zamišljala je sebi da je pred njom njezin sin i s njim se razgovarala.

Ovom svetkovinom, još je netko mislio na svoje prije nego što će poći u smrt. Ostavio im je ne nekoliko osušenih kapljica svoje krvi nego svoju svu krv, svoje tijelo i dušu, s božanstvom i čovještvom. Bio je to Isus Krist. One noći kad je mržnja ljudska bila na svome vrhuncu, kad su ljudi vijećali i spremali se kako da uhvate i ubiju Boga koji je postao čovjekom i prolazio ovom zemljom učeći i čineći dobro, tad je ljubav Božja bila na svome vrhuncu. Isus nam je one noći ostavio dar kakav može samo Bog ostaviti. «Budući da je ljubio svoje koji bijahu na svijetu, ljubio ih je do kraja, i dok su bili za večerom on uze kruh govoreći: „Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo … uze kalež, govoreći: Uzmite i pijte iz njega svi. Ovo je kalež moje krvi…“.

To su uspomene koje nas trajno podsjećaju na Božju ljubav, to je nepresušni izvor gdje crpimo snagu za radostan život.

Zato, čovječe, kad god ulaziš u crkvu sjeti se da dolaziš Isusu, da dolaziš svome Bogu, da dolaziš po hranu koja te čini sretnim i vječno sitim.

Koliko smo samo puta došli u crkvu i pred oltar, pred Isusa Krista i pred Boga, zabrinuti i tjeskobni, a otišli smo vedre duše i raspoloženi. Koliko puta dođosmo razočarani i tužni, a otišli smo utješeni i sretni. Koliko puta dođosmo bolesne duše i ispaćena srca, a vratismo se zdravi. Koliko smo puta došli grešni, a vratili smo se rasterećeni, uslišanih molitava i doživljenih milosti.

Gospodine Isuse Kriste, među nama prisutni u sakramentu ljubavi, ispuni nas svojom ljubavlju, koja nam se daje u kruhu i vinu, koja nam treba biti snaga za naše putovanje zemaljskim životom. Učini nas spremnima da budemo kruh za druge. I oprosti nam što vrlo često na to zaboravljamo.

Fra Josip Jukić

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17