Kamp dječjeg veselja u Kreševu 2018.

 

kamp slika

“Cvijeće je ukras bašte,
Pčela je ukras cvijeta,
A djeca puna mašte;
Djeca su ukras svijeta.“

Šestu godinu zaredom animatori Frame Kreševo organiziraju Kamp Dječjeg Veselja gdje osmijeh, radost i veselje djece oživljavaju zidine našeg kreševskog samostana. Kamp ove godine uveseljavalo je svojim osmjehom i djetinjom razigranošću oko 120 djece. Straha više nije bilo, a uzbuđenje je sve više raslo. Naš kamp je trajao u razdoblju od 4.-8. Srpnja 2018.godine. Ti dani su bili ispunjeni dječjim zajedništvom.
Naravno, trebalo je i ponešto naučiti , pa smo zato kroz radionice i igre razgovarali o EKOLOGIJI.
Podijeljeni po grupama (žuta,plava,crvena i zelena ), djeca su sa svojim animatorima kroz dane učili o ekologiji zraka,vode i zemlje.

Zašto Ekologija?

Kako je naš otac, Sv. Franjo, zaštitnik ekologije, htjeli smo djeci približiti i objasniti opći pojam ekologija, naš odnos prema prirodi i planeti Zemlje, a posebno odnos Sv. Franje prema prirodi i životinjama. “Bolje je znati malo, a temeljno, nego znati mnogo, a površno.“
Naš kamp započeli smo Svetom Misom koju je predvodio naš Fra Josip, a animirali naši animatori i volonteri, kako pjevanjem i sviranjem, tako i čitanjem.
Kako bi se ustanovio red i kako bi se svi pridržavali kampa, prošli smo kroz nekoliko glavnih pravila kako bi se držali njih. Neizostavna je bila himna našeg kampa, Planeta Zemlja.
Djeca su vrijeme provodili u i oko samostana od 9 ujutro do 16 sati, da djeca ne bi bila gladna, tu je bio i ručak i naravno, slobodno vrijeme nakon čega bi uslijedile igre i borba za bodove.
Svi su dani Kampa bili zanimljivi ali nekako najuzbudljiviji dan je bio vodeni. Neizbježno je bilo prskanje djece, animatora, volontera ali i našeg duhovnog asistenta. Iako umorni, iscrpljeni te mokri ipak smo bodrili djecu i navijali za svaku grupu.
Zadnjeg dana je bilo nešto malo drukčije. Nakon ručka zasladili smo se kolačima i sokovima, ovim putem želimo se zahvaliti majkama djece koja su nam to omogućila.
Svima nama je ovaj kamp bio jedan od najposebniji. Zašto?
Zato jer smo dobili tu priliku da ovaj kamp bude sniman i zapamćen. Naime,radi se o filmu Frame Bosne Srebrene Božji trubaduri. Lijepo će biti kada ili mi ili djeca nakon 20 godina budemo gledali ovaj film te se mognemo sjetiti divnih trenutaka s kampa ili pak pokazivali našoj djeci ili unucima.
Nedjelja. Gospodnji dan, sunčano jutro, Crkva puna djece, Sv. Misa. Ništa ljepše od toga.
Najprije smo zahvalili Bogu na svemu što je dobro prošlo. A ni kiša nas nije mogla omesti.
Sv. Misu je predvodio fra Josip Jukić, a animirao naš framaški bend Philia. U svojoj propovijedi fra Josip nam je ispričao dvije priče vezane za roditelje i djecu i objasnio važnost roditelja i djece u našem vremenu. Na kraju mise, fra Josip je se zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način u organizaciji kampa, ovaj kamp jest ujedno i naš najveći projekt. Nakon mise, roditeljima smo kroz prezentaciju dočarali što smo radili kroz proteklih tjedan dana te im otplesali par plesova koji su naučili na ovogodišnjem kampu. Kao za nas i djecu ovo je bilo nezaboravno iskustvo. Hvala roditeljima što su nam povjerili djecu kako bismo ih mogli bolje upoznati i izgraditi u našoj vjeri. Hvala našem kreševskom gvardijanu i ostalim fratrima u bilo kakvom obliku pomoći i što su nas i našu viku i galamu morali slušati kroz ove dane. Hvala i našem načelniku Renatu Pejaku na donaciji i koji nas kao i svake godine podupire u ovom projektu. Veliko HVALA ide našim animatorima i volonterima bez kojih ovaj kamp ne bi uspio. Kroz samo 2 mjeseca oni su organizirali i osmislili kamp. Zaista im hvala!
Hvala i našim građanima što su prepoznali naš trud i rad te nas nastavili podupirati u svemu.
Šećer na kraju ide i nađem duhovnom asistentu bez kojeg ništa ovo ne bi bilo ostvarivo.
Fra Josipe, hvala do neba!

 

Anđela Marić, Frama Kreševo

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17