Šesti hod sa sv. Franjom? Zašto ne!

franjevački hodPodručno vijeće Frame Bosne Srebrene zajedno s područnim duhovnim asistentom fra Domagojem Šimićem organiziralo je šesti Franjevački hod Frame Bosne Srebrene. Na tom Hodu okupilo se 45 mladih koji su se odvažili slijediti put sv. Franje po uzoru na Isusa Krista. Na ovom Hodu iz naše Frame sudjelovali su Dražen Medić, Luka Stanić i Bernarda Buljan. Pored članova područnog vijeća i duhovnog asistenta važno je spomenuti i bogoslove Franjevačke teologije iz Sarajeva koji su zajedno s preostalim framašima hodali ulicama sv. Franje.

Prvi dio našeg hodočašća započeli smo na Brestovskom gdje su se sudionici bolje upoznali, a naše druženje započeli smo sv. misom. Prva dionica koju smo prešli je bila do Busovače, druga dionica od Busovače do Nove Bile, treća do Pougarja, četvrta do Podmilačja i zatim do Jajca gdje smo boravili dva dana.
Napor hoda potisnula je molitva, pjesma i zajedništvo. Svaki dan smo pješačili, a u večernjim satima imali smo meditacije, sv. misu, klanjanje, vesele večeri. U svakom je mjestu bilo lijepo vidjeti radost dobročinitelja koji su nam otvorili vrata svojih domova s kojima smo podijelili svoju radost i nosili ih u svojim srcima i molitvama.
Nakon prijeđenih 110 km uputili smo se prema Porcijunkuli kako bi dobili potpuni oprost grijeha. Na tom putu najprije smo se zadržali u Padovi, gradu sv. Ante. Posjetili smo bazilike Sv. Antuna i Sv. Justine, a zatim uživali u čarima grada. Svanuo je i najduže iščekivani dan- 2.8., Porcijunkula. Nakon sv. mise u crkvi sv. Damjana posjetili smo Baziliku Sv. Franje. U 15 sati okupili smo se na trgu sv. Marije Anđeoske. Umorni, neispavani, a opet s velikom radošću u srcu poljubili smo asiško tlo i krenuli prema Porcijunkuli po potpuni oprost. Nakon što smo se pomolili u Porcijunkuli u svakome od nas zavladao je unutarnji mir, veselje, neopisiva ljubav koju je teško objasniti riječima. Biti sa svojom braćom i sestrama, zagrliti ih te podijeliti s bližnjima taj trenutak želja je svakoga framaša. Slavlje smo nastavili na trgu s mladima iz cijeloga svijeta.
Drugi dan u Asizu obišli smo Gornji grad, Baziliku Sv. Klare, Novu Crkvu i Crkvu sv. Rufina te smo pošli i u obilazak Bazilike sv. Marije od Anđela u kojoj se nalazi Porcijunkula. U poslijepodnevnim satima istoga dana zaputili smo se u Greccio gdje smo slavili zasigurno najposebniju i vjerujem najtopliju božićnu misu. Bilo je neobično pjevati božićne pjesme i slaviti Isusovo rođenje u ovom godišnjem dobu.
Treći dan uputili smo se na La Vernu, sveto brdo. Na tom je mjestu sv. Franjo primio Isusove rane. Mi smo na tom predivnom i riječima neopisivom mjestu iznijeli svoje dojmove o ovom Hodu i svemu proživljenom te smo otkrili svoje ovčice (osobe za koje smo se molili kroz hodočašće). Teška srca, ali s osmijehom na licu krenuli smo prema svojoj domovini.
Nova prijateljstva, iskustva, mjesta koja smo posjetili zauvijek će imati posebno mjesto u našim srcima. 

Bernarda Buljan, Frama Kreševo

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17