Kamp dječijeg veselja 2017.

DSC 0404Već petu godinu zaredom kreševski su framaši uz pomoć duhovnog asistenta fra Josipa Jukića organizirali Kamp dječjeg veselja. Priznajem, najveći strah i najveće uzbuđenje bilo je prve godine. Pohvaljeni od strane župljana nastavili smo sa svojim radom. Naše geslo i utjeha bio je stih himne Franjevačke mladeži:''... neka naša ljubav i naša radost ljude pokrene...''. Možda se pitate zašto baš taj? Mnogi kažu da u Kreševu nema djece i mladosti, a posebice u crkvi.

Vrijedni animatori mjesecima prije Kampa vijećali su i sastajali se skoro svaki dan. Uvidjevši da se svake godine broj povećava odlučili smo povećati i broj grupa. Samim time znači malo veća briga i malo veća organizacija. Srećom, kada se male ruke slože sve se može. Uz potporu duhovnog asistenta koji nas je svo vrijeme bodrio i podržavao uspjeli smo ostvariti ovaj projekt. Ujedno ovo je i najveći pojekt naše Frame. Sa velikim uzbuđenjem dočekali smo prvi dan.
Upisano je oko 167 djece, najveći broj do sada. Naš Kamp veselja započeli smo sv. misom koju je predvodio fra Josip, a animirali su je naši animatori i volonteri, kako pjevanjem, sviranjem tako i čitanjem. Kao i svake godine naučili smo pravila kojih se moramo pridržavati te smo mališanima otkrili temu ovogodišnjeg Kampa, a to su bili kontinenti.

Tijekom četiri dana djeca su kroz radionice učila o stanovništvu, kulturama, državama i gradovima, tajnama, zanimljivostima, različitim religijama svih kontinenata. Prvi dan učili smo o Europi te naučili i himnu kampa ''Fiesta Celestial''. Uslijedio je ručak, a zatim borba za prve bodove na ovogodišnjem kampu. Iako premoreni na kraju dana ponovili smo himnu i otišli svojim kućama. Još jedno sunčano jutro je svanulo, a ples i radost bila je oko našeg samostana. Drugi dan, nova iščekivanja, nova iskustva i nova prijateljstva. Učili smo o Sjevernoj i Južnoj Americi, o starosjediocima, Indijancima, poznatim osobama s navedenih kontinenata. Nakon radionica uslijedila je igra Lov na asocijacije gdje su djeca imala priliku pokazati znanje koje su stekli tijekom toga dana. Zatim je uslijedio i kviz gdje je pobjedu odnio Žuti tim. Na kraju dana fra Josip je iznenadio mališane rekavši im da je sljedeći dan vodeni, onaj, svima nama najdraži. Svanuo je i taj dugo iščekivani vodeni dan te smo krenuli po nove bodove. Najprije su animatori učili djecu o Australiji i Antarktici, a zatim najdraži dio dana – vodene igre. Neizbježno je bilo prskanje, djece, animatora, volontera ali i našeg duhovnog asistenta. Iako umorni, iscrpljeni te mokri ipak smo ponovili sve plesove koje smo naučili. Uslijedio je i taj pretposljednji dan u kojemu smo mogli prikupiti bodove. Pretposljednji dan, učenje o Africi i Aziji, te igra Lov na blago. Svih šest grupa pronašlo je svoje blago, a to su bili naši bogoslovi i duhovni asistent te volonteri bez kojih ništa od ovoga ne bi moglo biti održano. Preostao je još posljednji dan.

Sunčano jutro, Crkva puna djece i znatiželje koja je grupa pobjedila. Najprije smo se zahvalili Bogu na svemu. Sv.misu predvodio je fra Josip a u propovijedi obratio se djeci i roditeljima. Govorio je o važnosti obitelji, molitve, zajedništa, ljubavi...te im je poručio:'' Roditelji, učite djecu da poštuju Boga i čovjeka, govorite im o potrebi žrtve i vrijednosti osobnog rada, o odgovornosti prema sebi i drugima, učite ih kako sačuvati svoje i tuđe dostojanstvo, kako biti pošten. Odgajajte ih, ne samo riječima, već i primjerom. Ne kupujte djecu novcem i skupim darovina, kupujte ih ljubavlju, blizinom, razgovorom.'' Sv.misu animirali su framaši naše frame, te bend Philia koji je svojim pjesmama samo još dočarao to predivno i radosno jutro.

Na koncu mise fra Josip se zahvalio svima koji su na bilo kakav način pomogli. Svima onima koji su nas prepoznali kako je fra Josip kazao. To su firme MIS, Juicy iz grupacije Stanić, Nevra d.o.o, EPS Laštro, te naše kreševske pekare Jurić i Miličević, te kiseljački Fijaker. Zahvala ide i našem načelniku g. Renatu Pejaku koji nas je prepoznao kao jedno osvježenje našeg kreševa, ovim putem mu se zahvaljujemo što je prepoznao svaki naš projekat do sada. Hvala i ministru financija našeg kantona g. Zoranu Markoviću na pomoći. Zahvaljujemo se i našem gvardijanu Fra Darki Drlji koji je na čelu našeg samostana i starim fratrima koji su nas ovih dana trpili, jer smo ih malo ometali.

Stoga se i ja želim u svoje ime te u ime svih animatora i volontera još jednom zahvaliti roditeljima što su nam povjerili svoju djecu kako bismo se zajedno mogli izgrađivati u Kristu. U ime svih nas zahvaljujem se i fra Josipu jer bez njega ne bi bismo uspjeli ništa organizirati. Ovaj Kamp je samo jedan od pojekata koji pokazuje da u Kreševu još ima mladih kojima je stalo i koji su spremni žrtvovati se za bolju budućnost mladih u našem kraju. Nadamo se da ćemo tako nastaviti i u sljedećim godinama.

Bernarda Buljan, Frama Livno

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17