FRAMA - prolazno ili vječno?

DSC 0655 FRAMA prolaznoILIvjecnoSada zažmiri i zamisli: "Ideš ulicom i sretneš starca, zaustaviš ga i zamoliš za minitu njegovog vremena. On zastade i ispuni ti želju, jer vidi u tvojim očima da rinje to potrebno. Napokon postaviš mu pitanje: " Što je frama?" Ali njegov blijedi pogled je doboljan, on ne zna. Ne trudi se više, samo nastavi hodati."

Naglo otvoriš oči i osjetiš razočarenje, jer dopustila si da tvoja mašta ne prepozna framu. I želiš nazad u maštu naći odgovor. Opet sklopiš oči i vratiš se u svojet koji živo u tvojoj glavi. Ovaj put nešto je drugačije, ovaj put želiš odgovor.

"I opet si na ulici, hodaš prema njezinom kraju, u susret ti dolaze dvije žene, glasne su, čuješ šta pričaju i prođu te trnci, ogovaranje, psovka...

Osjetiš još jaču želju da im postaviš pitanje, ali ne slutiš razočarenje jer u dubini srca želiš da ti baš one kažu pravi odgovor. I dobiješ odgovor, ali pogrešan. " Ah, to su oni luđaci, stalno su u crkvi i samo se mole."

Osjetiš suze na obrazima, i drugi put si dopustila svojoj mašti pogrešan odgovor. Već plačeš i ne možeš da zaustaviš suze, jer boli. Boli činjenica da svakim danom si dalja od frame, svojih framaša i samo želiš znati zašto. I opet postavljaš sebi pitanje: "Kako si postala stanac u svom domu?" Da, u svom domu. Frama je tvoja obitelj, dvorana za sastanke, crkva i dvorište oko crkve su tvoj dom. Kako si uspjela da postaneš stranac u svom domu?

Vraćaš se u svoj zamišljeni svijet i želiš pravi odgovor. 

"Još malo pa kraj ulice, nemaš kuda, ne vidiš nikoga da ti dolazi u susret. I glasno plačeš i ne želiš se suzdržati. Osjetiš kako ti se netko približava i vidiš djevojku tvojih godina, vesela, nasmijana. Brišeš suze i vidiš njezin lik, slična je tebi i potrčiš k njoj. Bilže si joj i vidiš ju jasnije i onda shvatiš, to si ti i upitaš sebe isto pitanje kao i starca i dvije žene: "Što je frama?" i onda čuješ odgovor: " Znaš li kada si sretna jer postojiš, jer pjevaš, družiš se i slaviš Boga. To je frama. Radost, slavlje, prijatelji, ljubav, Bog, vjera i mir. Mnogi ne znaju naći rjeći kojim bi opisali framu, ali ja sam svoje našla. Frama je moj prijatelj, frama je moj put do Boga, moj put k miru." I prekineš svoju maštu jer duboko u sebi znaš da si još uvijek framaš, još uvijek sinosoba koja traži svoj mir u Bogu i u pjesmi. I shvatiš da framaš ostaje uvijek framaš gdje god bio, šta god radio. Jer frama nije zajednica mladih već način življenja i nije prolazna i nikada neće biti jer Bog je vječan i sve štonje od Boga vječno je.

Barbara Tolo, Frama Kreševo

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17