P6022049Ovim bdijenjem Crkva se pridružila inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta – bojkotu Noći vještica, Halloweenu, koji je zadnjih nekoliko godina kao uvozni marketinški blagdan iz Amerike preplavio škole, vrtiće i kafiće. Noć vještica okarakterizirana je kao opasni antikršćanski praznik, proslava straha i smrti. Dubljenje bundeva, maskiranje i razne vrste zabava u ovoj noći vidljiv su znak da se Halloween sve više širi i u našim krajevima. Nasuprot toj pošasti vjernici se pozivaju da se uključe tu večer u molitve i bdjenje u crkvama.

Holywin je bdijenje mladih uoči blagdana Svih svetih koje je prvi puta održano 2003. godine u Zagrebu. Noć otvorenih crkvi je isto tako molitveno bdijenje uoči blagdana Svih Svetih koje je prvi put održano 2010. godine u Hrvatskoj u organizaciji Europske katoličke inicijative: „Kristov stol“ a sljedeće godine je održano već i u BiH.

Cilj navedenih inicijativa je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina. Mlade se želi pozvati na radosno zajedništvo i molitvu, te kroz duhovni program pokazati im da su oni pozvani na svetost. Sveci su također bili obični ljudi, ponekad slabi i grešni ali strpljivi, ponizni i ustrajni u ljubavi i svjedočenju vjere. Stoga, područno bratstvo Frame Bosne Srebrene se odlučilo od 2012. godine i službeno uključiti u ovu molitvenu akciju i pokrenuti „Molitveno bdijenje Frame“ koje je uspješno organizirano u pojedinim župama. To je poziv svim kršćanima, osobito mladima, da te noći budu posvećeni onome što je njihovo, a to je bdijenje u zajedništvu sa svetima.

U našoj crkvi će biti u skolu toga organizirano KLANJANJE PRED PRESVETIM OLTARSKIM SAKRAMENTOM u 20:00h koje će voditi i animirati naši Framaši. Pozivamo sve naše župljane da nam se pridruže na bdjenju i klanjanju u našoj crkvi a posebno mlade. 

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Muzej Franjevačkog samostana

 

Kreševo

 

Eksponati daju prilično jasnu sliku života ljudi na ovim prostorima tijekom proteklih stoljeća.

 

POJETITE WEB STRANICU MUZEJA

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17